Nieuws

Bij Optiekvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen, welke tevens in Eyeline-Magazine worden gepubliceerd, bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de optiek.

Overspannen arbeidsmarkt

De laatste tijd is het al vaker in het nieuws geweest: de arbeidsmarkt is overspannen aan het raken. Wat betekent dat nu eigenlijk en wat voor invloed heeft dat op onze branche?

Meer vraag dan aanbod

De afgelopen 1,5 jaar was het rustig in de arbeidsmarkt algemeen, al was dit niet van toepassing binnen de optiek branche. Corona heeft er voor iedereen flink ingehakt, maar nu we met elkaar ‘rustig’ uit de crisis komen is iedereen op zoek naar personeel! De situatie waar we nu in terecht zijn gekomen betekent dat er meer vraag is naar personeel, dan dat er personeel beschikbaar is.

Is dat nieuw binnen de optiek?

Eigenlijk niet! Binnen onze branche is het al jaren lastig om mensen aan te trekken. Eigenlijk zijn we met zijn allen dus weer terug bij dezelfde situatie voor de crisis… Diegenen die de afgelopen 2 jaar (of langer) hebben geïnvesteerd in leerlingen zitten er ongetwijfeld warmpjes bij. Diegenen die dit niet hebben gedaan staan nu voor een grote uitdaging…

Join the war for talent!

Ook een veelgehoorde term is ‘The war for talent’. Een mooie benaming voor de moeite die recruiters moeten nemen bij een overspannen arbeidsmarkt. Alle bedrijven zullen met elkaar de strijd aangaan om die ene vakspecialist aan te trekken. Trekt u de bokshandschoenen dus maar aan!

Wat kunt u als werkgever doen om toch goed onder de aandacht te komen? Een simpele advertentie van een aantal regels op de eigen website zal waarschijnlijk niet snel werken… Om nu boven het maaiveld uit te komen zult u echt meer stappen moeten nemen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Een écht interessante advertentietekst (laten) schrijven.
 • De advertentie breed onder de aandacht brengen en dat regelmatig blijven herhalen via:
  • Social media
  • Optiek opleidingen in de buurt
  • Eventuele extra wervingskanalen
 • Een leuk filmpje opnemen van de winkel, het team en daarbij de vacature die jullie open hebben staan. Combineer dit eventueel met de geschreven advertentie. Belangrijk mee te nemen: ‘Wat onderscheid jullie van de rest?’
 • Zet uw collega’s in om te helpen met werven. Een ambassadeur heeft vaak voldoende vakgenoten in zijn/haar netwerk. Beloon succes met een bonus (denk aan extra vakantiedagen, harde euro’s, laptop/telefoon of totaal iets anders!)
 • Zoek ook naar alternatieven. Lukt een contactlensspecialist niet? Zoek dan een opticien. Lukt een volleerd opticien niet? Zoek dan een leerling of een verkoper.
 • Lukt het niet op eigen kracht of wilt u er minder tijd aan kwijt zijn? Zet dan een recruitment specialist of bureau in.

Lukt het met al deze tips nog niet?

Denk dan eens compleet anders na over de uitdaging die voor handen ligt. Is het anders op te lossen door de processen in de winkel anders in te richten? Wat vind mijn team hiervan? Betrek ze eens en wellicht vindt u met elkaar een andere oplossing die even goed werkt tot het moment daar is dat er toch een nieuwe kracht aan boord is.

Ondersteuning of vragen?   

Heeft u vragen over dit onderwerp of in zijn algemeenheid over het aantrekken van personeel?

Dan kunt u contact opnemen met Tim de Vries van Optiekvacatures via 085-1305487 of info@optiekvacatures.nl .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.