Nieuws

Bij Optiekvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de optiek.

Hoe vind ik personeel in de optiek branche?

Krapte op de arbeidsmarkt is op dit moment een understatement… Binnen de optiek was er altijd al krapte, maar het afgelopen jaar is deze krapte tot record hoogte gegroeid. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de nodige acties om personeel te vinden.

Allereerst is het van belang te weten wat voor soort collega u zoekt. Er zit nogal wat verschil in aanpak tussen het werven van een (leerling) opticien, contactlensspecialist, optometrist of verkoopmedewerker. Een startende leerling of een verkoopmedewerker zijn namelijk sneller te vinden dan een gediplomeerd specialist.

Zoekt u een leerling? Neem dan vooral contact op met de optiekopleiding bij u in de buurt. Hebben deze geen studenten die op zoek zijn naar een baan? Probeer dan zelf de zoektocht te starten naar een leerling.

Zoekt u een verkoper? Probeer dan vooral te kijken naar mensen uit de branche op dat niveau of mensen uit de retail die interesse hebben in een carrière switch.

Zoekt u een opticien, contactlensspecialist of optometrist? Dan is er werk aan de winkel!

Recruitment in de praktijk…

Helaas is er geen gouden ei op het gebied van recruitment. Vaak heeft u maar één nieuwe collega nodig in de betreffende functie. Dus zou theoretisch één sollicitant voldoende kunnen zijn. Maar helaas is dat een utopie in de huidige arbeidsmarkt. Om uw vacature te vervullen dient u flink aan de slag te gaan.

De volgende punten zijn voor iedere recruiter de standaard om mee te beginnen:

  • Het (laten) opzetten van een aantrekkelijke vacaturetekst
  • De vacature plaatsen op uw website
  • De vacature etaleren in uw winkel en etalage
  • Adverteer uw vacature via hét vakkanaal om onder de professionals zichtbaarheid te krijgen
  • Via social media aandacht vragen voor uw vacaturebanken. Dit kunnen uw eigen kanalen zijn, maar bijvoorbeeld ook een kanaal waarin optiek-professionals zich bevinden
  • Heeft u LinkedIn? Laat dan ook via dit kanaal weten dat u een vacature heeft
  • Vraag uw collega’s de vacature te delen in hun offline netwerk en via social media

Het doel met alle bovenstaande punten is dat een (latent) zoekende persoon uw vacature onder ogen krijgt. Dit is al lastig genoeg met alle digitale prikkels van tegenwoordig. Door deze punten te blijven herhalen zolang de vacature open staat, is de kans groot dat de juiste persoon uw vacature onder ogen krijgt!

Heeft u opvolgende vragen naar aanleiding van dit artikel: ‘Hoe vind ik personeel’? Dan kunt u altijd terecht bij Tim de vries van Optiekvacatures via

085-1305487 of info@optiekvacatures.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.