Nieuws

Bij Optiekvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen, welke tevens in Eyeline-Magazine worden gepubliceerd, bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de optiek.

Waar kiest een werkzoekende opticien/cl-specialist voor?

Het is binnen onze branche geen geheim meer dat het vinden van een goede vakkracht lastig is. Hoe komt het dan toch dat de ene werkgever makkelijker om een werkzoekende opticien aan te trekken. Hoe komt dat toch?

Vergelijk

Een werkzoekende opticien / cl-specialist heeft een enorme keuze aan bedrijven waar zij aan de slag kunnen. Er zijn flink wat vacatures online en u kunt er als werkgever vanuit gaan dat als u iemand aan tafel hebt hij of zij ook nog bij andere bedrijven aan tafel komt. Ze zullen voor zichzelf een goed vergelijk maken van het bedrijf waar zij terecht willen komen. De kandidaat weet voor zichzelf duidelijk waar de baan aan moet voldoen. Maar weet jij dat ook als werkgever?

Reden van een keuze

Er wordt al jaren doorlopend onderzoek gedaan naar de redenen waarom werknemers van baan wisselen en wat de reden is om te kiezen voor die nieuwe baan/werkgever. In de onderzoeken wordt er vaak de vraag gesteld wat voor iemand van belang is bij het kiezen van een nieuwe baan. De volgende punten zijn daar een top 4 uit:

= Werksfeer = Persoonlijke ontwikkeling = Betere arbeidsvoorwaarden = Reistijd =

In februari heb ik op LinkedIn en Facebook (relevante groepen voor opticiens en cl-specialisten) dezelfde vraag gesteld en daar kwam onder 100 respondenten het volgende resultaat uit:

  1. Werksfeer: 53% van de stemmen
  2. Persoonlijke ontwikkeling: 25% van de stemmen
  3. Arbeidsvoorwaarden: 18% van de stemmen
  4. Reistijd: 4% van de stemmen

Het is duidelijk om te zien dat het overgrote deel van de werknemers kiest voor werksfeer als belangrijkste factor! Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de rest onbelangrijk is, want het gaat altijd om het totaalpakket. Maar als er binnen jouw bedrijf/filiaal een enorm goede sfeer hangt, dan is de kans een stuk groter dat jullie een werkzoekende opticien sneller aan de haak krijgen!

Sfeer creëer je met elkaar

Een belangrijke vraag is dus: “Hoe is de sfeer binnen mijn bedrijf/filiaal?” Probeer hierover in gesprek te gaan met het team. Wat gaat er goed? Wat kan er anders?

Probeer als eigenaar/leidinggevende de volgende punten in het team te bevorderen voor een juist klimaat (let op dat zowel zakelijk als de privé-situatie hierin van belang is):

  • Open communicatie
  • Openheid en eerlijkheid
  • Vertrouwen
  • Waarderen
  • Aandacht
  • Relatie

Ondersteuning of vragen?   

Heeft u vragen over dit onderwerp, over het opzetten van een aantrekkelijke vacature of binden en behouden van medewerkers?

Dan kunt u contact opnemen met Tim de Vries van Optiekvacatures via 085-1305487 of info@optiekvacatures.nl .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.