Nieuws

Bij Optiekvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen, welke tevens in Eyeline-Magazine worden gepubliceerd, bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de optiek.
salaris opticien

Salaris opticien

Ben jij je aan het oriënteren welke vervolgopleiding je na de mavo, havo of vwo wil gaan doen en spreekt de functie als opticien jou wel aan? Of werk je al een tijdje als opticien en wil je weten of jouw salaris marktconform is? Dan is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe hoog het salaris opticien is! Wat verdient een opticien binnen de optiek nu gemiddeld? Wij zetten het een en ander voor je op een rijtje.

Het salaris is natuurlijk afhankelijk van en groot aantal factoren. Werk je in loondienst of ben je zelfstandig? Werk je voor een grote optiekketen of in een particuliere optiekwinkel? Ben je een beginnend opticien of werk je al een tijdje binnen de optiek? Ben je een leerling-opticien of geef je naast je functie als opticien ook leiding aan een team? Al deze zaken wegen mee!

Het gemiddelde salaris van een opticien in Nederland ligt in 2021 tussen de 1.750 euro en 2.750 euro per maand. Dit is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Vanaf 1 januari 2007 is de CAO optiek verlopen. Dit houdt in dat werkgevers in de optiekbranche zelf de arbeidsvoorwaarden met zijn medewerkers overeenkomt en zich enkel aan de voorwaarden minimumloon hoeft te houden.

Bijgaand een indicatie van het loon wat er gemiddeld wordt betaald aan een leerling, een opticien en contactlensspecialist. Het overzicht is op basis van 40 uur per week en vanaf 21 jaar. Nogmaals; deze bedragen zijn indicatief en sterk afhankelijk van leeftijd, ervaring, diploma’s en kennis.

Overzicht salarissen

Leerling OpticienOpticienCL-specialist
Minimumloon: €1701,00Minimumloon: €1701,00Minimumloon: €2500,00
Maximum loon: €2000,00Maximum loon €3000,00Maximum loon: €3250,00
indicatie lonen in de optiek branche

CAO Optiek is verlopen

Vanwege het verlopen van de CAO optiek is de branche zelf verantwoordelijk geworden voor de arbeidsvoorwaarden in primaire en secundaire zin. Per keten en per winkel kan het loon dus flink variëren. Wel wordt er elk jaar een salarisonderzoek gedaan door branchevereniging NUVO. Dat volgen zij op met een jaarlijks salarisadvies. Als lid van de NUVO kun je het onderzoek en advies inzien op de website van NUVO.

Krapte op de markt

Het opticien salaris is flink onderhevig aan de vraag naar en het aanbod van personeel. Is de werkgever naarstig op zoek naar een opticien en kampt hij met een personeelstekort dan is de kans groot dat het loon in die winkel of regio hoger ligt dan bij een winkel of regio waar de nood minder hoog is.

Jouw kwaliteiten als opticien en natuurlijk als persoon zullen invloed hebben op het salaris wat jij kunt gaan verdienen. Vaak spelen ervaring en kennis een grote rol. Vanwege de vele aanvullende opleidingen die een opticien kan volgen neemt de kans op een uiteindelijk hoger loon toe. Ben jij nog niet uitgeleerd? Kijk dan eens op onze pagina over de opleidingen binnen de optiek.

Wat een opticien verdient weet je door het lezen van dit artikel. Ben je nieuwsgierig naar het salaris optometrist? Bekijk dan ons andere artikel door hier te klikken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.