Nieuws

Bij Optiekvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen, welke tevens in Eyeline-Magazine worden gepubliceerd, bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de optiek.

Waar blijven de sollicitanten?

Het is een rustige arbeidsmarkt in Nederland. Enorm rustig kan je inmiddels wel zeggen. Bijna iedere werkgever die ik spreek, heeft het over krapte op de arbeidsmarkt en het uitblijven van sollicitaties. Er zijn er af en toe wel een paar, maar het is niet zoals het vorig jaar of het jaar daarvoor was. Hoe komt dat toch?

Zekerheid

Veel mensen blijven zitten waar ze zitten omdat ze bang zijn voor de gevolgen van de corona crisis. Bij veel bedrijven heeft corona er best flink ingehakt omdat winkels hele periodes zijn dicht geweest en beperkt open waren. Daarnaast is het nog maar afwachten hoe we deze komende herfst en winter door komen en wat er gebeurd met de maatregelen rondom de corona crisis. Opticiens zijn al geen enorme jobhoppers, dus wat je ziet gebeuren is dat werknemers kiezen voor veiligheid en zekerheid. Ze weten wat ze nu hebben, al zijn ze misschien al een tijdje toe aan een nieuwe uitdaging of een nieuwe werkplek.

Licht aan het einde van de tunnel?

Vorige week las ik een artikel over de arbeidsmarkt in Amerika. Nu de economie weer flink aantrekt en mensen weer durven te wisselen van baan is het daar een gekkenhuis! Iedereen die de afgelopen 2 jaar stil stond en zijn/haar carrière op pauze heeft gezet is volop aan het solliciteren. Het wordt daar ook wel ‘The Great Resignation’ genoemd. Een record aantal mensen heeft zijn/haar baan opgezegd. Het zal in ons nuchtere kikkerlandje vast niet zo’n gekkenhuis worden als in Amerika, maar dat er nu stilte voor de storm heerst kan bijna een feit worden genoemd. Nu de grote hamvraag: wanneer gaat dit gebeuren? Niemand die het exact weet, maar je kunt er vergif op innemen dat als de corona cijfers redelijk stabiel blijven in oktober en november, dat er einde dit jaar en begin 2022 een flink storm zal komen op de arbeidsmarkt!

Blijf in gesprek

Als mensen weer durven en massaal hun baan opzeggen brengt dat nieuwe sollicitanten. Dat is erg fijn voor de openstaande vacature(s) bij uw organisatie. Maar wees u ook bewust van de risico’s dat ook uw personeel misschien wel toe is aan een nieuwe uitdaging. Mijn advies is dan ook: Blijf met elkaar in gesprek. Weet wat er speelt bij uw mensen en speel hierop in. Zorg ervoor dat ze uitgedaagd blijven en dat u niet ineens met één of twee extra vacatures te maken heeft.

Ondersteuning of vragen?   

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u graag een advertentie plaatsen voor uw openstaande vacature? Dan kunt u contact opnemen met Tim de Vries van Optiekvacatures via 085 130 5487 of info@optiekvacatures.nl .

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.