Nieuws

Bij Optiekvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen, welke tevens in Eyeline-Magazine worden gepubliceerd, bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de optiek.
freelance opticien

Hoe wordt ik opticien?

Je bent misschien net bij een optiekzaak geweest voor jezelf of met een ander en denkt bij jezelf… ‘dat is een leuk beroep’. Maar hoe wordt ik dan opticien?

Opticien is inderdaad een leuk beroep! Een ambacht wat al zo oud is de oude Griekse wereld en wat nog vele generaties zal blijven bestaan. Zeker aangezien de gemiddelde mens steeds ouder wordt en het brildragen op middelbare leeftijd meer feit dat fictie is… Je bent als opticien allereerst gespecialiseerd in het aanmeten en adviseren over brillen. Dit doe je door het meten van refractiefouten van iemands ogen. Hiernaast ben je ook verantwoordelijk voor het adviseren en verkopen van monturen en brillenglazen. Kortom, je bent zowel technisch bezig als met fashion en je werkt zowel met mensen als machines.

Opticien wordt je door de MBO-opleiding tot Opticien (niveau 3) of Opticien-Manager (niveau 4) te volgen. Het vakkenpakket bestaat uit onder andere uit vakken als Optica (over zaken als holle en bolle lenzen en spiegeling), refractioneren (over de werking van het oog en sterktes) en Anatomie. Natuurlijk volg je ook de meer standaard vakken als Ondernemerschap, Nederlands, Engels en Rekenen.

Je kan er voor kiezen om de opleiding als BOL of BBL te volgen. Dus fulltime naar school of deeltijd naar school in combinatie met een baan als leerling bij een optiekzaak. Veel studenten kiezen ervoor om de opleiding in de BBL vorm te doen, omdat zij op deze manier ook flink wat praktijkervaring op doen en hiermee na het voltooien van de opleiding interessanter zijn voor hun bestaande en toekomstige werkgever(s).

Maar dan nog de hamvraag: ‘Waar kan ik de opleiding volgen?’ Verspreid door Nederland kan je de opleiding tot volgen. Hieronder een aantal erkende opleidingen:

  • Deltion college te Zwolle
  • MBO Amersfoort te Utrecht
  • Zadkine te Rotterdam
  • Da Vinci Collega te Dordrecht
  • Gilde opleidingen te Roermond
  • Regio College te Zaandam
  • Summa College te Eindhoven

Ben je (al) toe aan de volgende stap? Dan kan je ook nog doorleren en de opleiding volgen tot contactlensspecialist of Hbo Optometrist of Orthoptist.

Nieuwsgierig naar vacatures die passen bij deze functies? Kijk dan in het vacatureoverzicht. naar functies als leerling.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.