Nieuws

Bij Optiekvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen, welke tevens in Eyeline-Magazine worden gepubliceerd, bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de optiek.
loyaliteit

Loyaliteit van personeel

Loyaal personeel is goud waard! Wij onderzochten hoe lang de gemiddelde medewerker in de optiek nu werkt bij zijn/haar werkgever.

Op LinkedIn hebben wij even geleden een poll gedaan met de vraag: Hoe lang werk jij momenteel bij jouw werkgever. 175 mensen hebben deze vraag beantwoord. De uitslag is als volgt:

Periode werkzaamAantal stemmenPercentage van # stemmen
Korter dan 1 jaar16 stemmen  9 %
1 tot 5 jaar59 stemmen34 %
5 tot 10 jaar42 stemmen24 %
Langer dan 10 jaar58 stemmen33 %

De stemmers

Met 175 stemmen hebben we slechts een klein percentage van de werkzame groep optiekers te pakken. De mensen die hebben gestemd zijn werkzaam als opticien, contactlensspecialist of hebben een andere relevante rol in de optiek. Zij werken bij ketenbedrijven en particuliere winkels. Ondanks het relatief lage aantal stemmen kunnen we toch een paar mooie conclusies trekken uit deze poll. Vooral omdat wij ook zagen dat dezelfde poll in een andere doelgroep goed in dezelfde richting kwam.

Wat zeggen de cijfers?

Meten is weten en cijfers liegen niet… Dit is wat de cijfers in ieder geval zeggen over de loyaliteit van medewerkers in de optiek-branche:

  1. Met slechts 1 stem verschil werkt het grootste deel van de stemmers al langer dan 10 jaar bij de huidige werkgever. Dat betekent dat een grote groep stemmers erg loyaal is aan zijn/haar werkgever. Een mooi compliment dus voor deze groep werkgevers!
  2. De kleinste groep stemmers is korter dan 1 jaar werkzaam bij zijn/haar werkgever. Deze groep is dus recent gestart aan een nieuwe baan of komt vers uit de schoolbanken. Gezien de grote vraag naar personeel op dit moment, valt het op dat deze groep relatief klein is.
  3. De grootste groep mensen werkt 1 tot 5 jaar bij zijn/haar huidige werkgever. En dat is toch opvallend gezien de corona crisis die we (hopelijk) achter de rug hebben.
  4. De mensen die 5 tot 10 jaar werkzaam zijn bij de huidige werkgever vallen percentueel gezien in de middenmoot.

Naast onze cijfers blijkt uit divers landelijk onderzoek dat de gemiddelde Nederlandse werknemer eens per 10 jaar van baan wisselt. De afgelopen jaren blijkt echter dat deze wisseling steeds sneller gaat. Vooral de jongere generaties wisselen vlotter van baan en zijn minder trouw aan hun werkgever dan de oudere generaties.

Als u onze cijfers afzet tegen de landelijke cijfers kunt u daar als werkgever ook uw eigen conclusies uit trekken. Bekijk daarbij goed de opbouw van uw eigen personeelsbestand en ga aan het rekenen. Op basis van de cijfers die hier uit komen kunt u een solide personeelsplanning maken voor de komende jaren. Houdt daarbij ook rekening met de gevolgen van corona en de krapte op de arbeidsmarkt. Veel mensen die eigenlijk al toe waren aan een nieuwe baan zullen de stap misschien niet hebben gezet de afgelopen twee jaren. Wellicht dat ze dat na enig uitstel nu wel zullen gaan doen…

Vragen en ondersteuning?

Heeft u naar aanleiding van ons artikel vragen of een stukje ondersteuning nodig op het gebied van personeel en/of werving? Neem dan contact met ons op via info@optiekvacatures.nl of 085 130 5487.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.