Nieuws

Bij Optiekvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de optiek.
5 redenen om te werken in de optiek

5 redenen om te werken in de optiek

Ben je al werkzaam in de optiek? Dan weet je als geen ander hoe leuk dit vakgebied is! Ben je dat nog niet? Dan overtuigen wij je graag waarom je in de optiek zou willen werken. Bekijk hier de 5 redenen om te werken in de optiek.

Werken met mensen

Als je graag werkt met mensen is de optiek echt iets voor jou! Je ziet op dagelijkse basis klanten in alle leeftijdsgroepen. Klanten komen meestal met een duidelijke behoefte naar een optiekzaak toe. Dat betekent dat je jouw klanten echt kunt helpen door de behoefte die zij hebben in te vullen met een dienst of een product.

Fashion

Werken in de optiek betekent dat je altijd met fashion bezig bent. Elke klant heeft een eigen ‘look’ en zoekt één of meerdere brillen die passen bij zijn/haar persoonlijkheid. Er zijn wereldwijd enorm veel grote en kleine leveranciers van monturen te vinden. Van Dior en Prada tot Hollandse merken als Scotch & Soda en Dutz Eyewear. Naast verschillende mooie merken vind je ook veel verschil in materialen. Enkele voorbeelden zijn acetaat, metaal en titanium. Maar ook buffelhoorn of goud zijn mogelijkheden.

(Oog)zorg

Een bril is niet alleen een fashion item, maar boven alles een hulpmiddel om beter te kunnen zien. Niet voor niets zie je regelmatig de term oogzorg voorbij komen in de optiek. Door jouw inzet help je klanten beter zien en daarmee hun kwaliteit van leven te verbeteren. Je hebt uiteindelijk maar één paar ogen…

Technisch beroep

Binnen de optiek ben je ook bezig met een stukje techniek. Denk daarbij in eerste instantie aan de apparatuur die je gebruikt om klanten te helpen. Bijvoorbeeld door het doen van een oogmeting, maar ook bij het afpassen van een bril. Hiernaast zijn er ook veel optiekzaken die (kleine) reparaties verrichten aan een montuur. Ook zijn er veel zaken die een eigen atelier hebben en daar complete brillen vervaardigen. Denk dan aan het slijpen van brillenglazen die vervolgens in een montuur worden gezet. Bij de grotere bedrijven/ketens wordt dit van het vakgebied vaak centraal uitgevoerd.

Baanzekerheid

Je bent in de optiek absoluut zeker van een baan. Wil je werken? Dan zijn er meer dan voldoende bedrijven waar je terecht kunt. Van leerling opticien tot ervaren vakkracht: je kunt met het juiste diploma en de juiste wil overal terecht. Dit komt door het tekort aan personeel in de branche. Iets waar de optiekers al jaren last van hebben…

Welke beroepen kun je uitoefenen?

Afhankelijk van jouw vooropleiding en interesse kun je verschillende kanten opgaan in de optiek. Na je VMBO-opleiding kun je gaan werken als verkoopmedewerker (niveau 2), allround optiekmedewerker (niveau 3) of als opticien (niveau 4). Ben je opticien en wil je doorleren? Dan is de eerste logische stap om het diploma contactlensspecialist te behalen. Wil je hierna nog verder leren? Dan kun je optometrist of orthoptist worden door de HBO opleiding te volgen in Utrecht.

Is jouw interesse gewekt?

Lijkt het jou leuk om te werken in de optiek? Lees dan ook eens ons artikel: Hoe wordt ik opticien? of Opleiding opticien. Wil je liever direct kijken naar de verschillende vacatures? Bekijk dan ons vacature overzicht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.