Nieuws

Bij Optiekvacatures helpen wij u graag met de verschillende vraagstukken die kunnen ontstaan rondom personeel. In verschillende artikelen, welke tevens in Eyeline-Magazine worden gepubliceerd, bespreken wij actuele thema's rondom de arbeidsmarkt algemeen en gericht op de optiek.
sollicitatiegesprek

Op sollicitatiegesprek? Met deze tips houd je je zenuwen onder controle

Je hebt gesolliciteerd op een (andere) baan in de optiek en mag op gesprek komen nadat je potentiële werkgever jouw CV en motivatiebrief als interessant heeft beoordeeld. Leuk, maar ook best spannend. Je wilt de functie graag hebben en voelt de zenuwen toenemen. Het is normaal om zenuwachtig te zijn, maar het mag je sollicitatie natuurlijk niet negatief beïnvloeden. Maar hoe zorg je daarvoor? In dit artikel geven we je vier tips om je zenuwen onder controle te houden tijdens het solliciteren.

Tip 1. Bereid je goed voor op het gesprek

De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is om je goed op het gesprek voor te bereiden. Bestudeer het bedrijf. Zie je door een vorige baan, bijvoorbeeld als opticien of optometrist, raakvlakken met het bedrijf of de werkzaamheden? Neem die dan mee in het gesprek. Zo kom je geïnteresseerd over en ziet je potentiële, toekomstige werkgever dat je je in het bedrijf en de functie hebt verdiept. Schrijf je sterke en zwakke punten zodat je die kan benoemen. De kans is groot dat daar tijdens de sollicitatie naar wordt gevraagd.

Tip 2. Zorg voor een ontspannen houding

Heen en weer wippen op je stoel, met je handen friemelen of met je vingers door je haar strijken, het komt allemaal heel onrustig over en leidt enorm af. Bovendien straal je ermee uit dat je nerveus bent en jezelf niet onder controle hebt. Probeer stil te zitten en vouw je handen samen. Zo voorkom je dat je gaat frunniken en straal je betrouwbaarheid uit. 

Tip 3. Ontspan je gezicht

Als je de baan krijgt zal je het wellicht vaak tegen je cliënten zeggen, maar het is ook een goede tip om zelf toe te passen: ontspan je gezicht. Probeer niet te fronsen en vaak de  andere kant op te kijken. Dat duidt namelijk op nervositeit en daar prikken de meeste recruiters doorheen. Oogcontact is belangrijk, maar je hoeft dit niet constant te behouden. Probeer je gezicht te ontspannen en houd je blik neutraal en vriendelijk. Reageer alleen als het natuurlijk aanvoelt, bijvoorbeeld met een glimlach als je een leuke anekdote vertelt.

Tip 4. Spreek langzaam en duidelijk

Als je zenuwachtig bent ga je soms een stuk sneller praten terwijl je dit zelf niet door hebt. Hierdoor kan het voor je gesprekspartner lastig zijn om je te volgen of wordt je in het ergste geval zelfs onverstaanbaar. Blijf jezelf er daarom aan herinneren dat je langzaam en duidelijk spreekt. Onderbreek je verhaal af en toe met een pauze. Het is handig om het gesprek van tevoren te oefenen met een vriend(in) of familielid. Zo krijg je meteen feedback en weet je waar je op moet letten en wat nog verbeterpunten zijn.

Zenuwen horen er nou eenmaal bij

Solliciteren is spannend en zenuwen horen er nou eenmaal bij. Bedenk dat er nog wel meer kansen komen als je baan niet krijgt. Dan was het misschien gewoon niet de juiste match of het juiste moment, dus geef het niet op. Uiteindelijk lukt het vast en zeker om een leuke baan in de optiek te vinden.

Bron: https://cvster.nl/blog/sollicitatiegesprek-6-manieren-om-je-zenuwen-te-beteugelen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures en relevant nieuws.